Prøven
Husene er ikke det eneste, der holder fortællingen levende. Rundt omkring i byen støder vi på nogle af de bronzekanoner, der blev støbt på Frederiks Værk i perioden fra 1757 til 1833, hvor produktionen ophørte. En af disse har en ganske særlig historie. Det drejer sig om den kanon, der findes i nichen på Arsenalets gavl, og hvorpå der er anbragt Wiedewelts portrætbuste af generalmajor Classen - ophavsmanden til hele etablissementet. Kanonen bærer navnet "Prøven", fordi den blev kvalitetstestet i en hård konkurrence med kanoner fra Gjethuset i København den 6. april 1759. Den udholdt 375 skud, affyret i hurtig rækkefølge - en præstation der overbeviste kongen om Frederiksværk-kanonernes duelighed og styrke. Classen har uden tvivl selv spillet en aktiv rolle i selve produktudviklingen. Selve bronzen var endda sammensat efter hans egen opskrift.
Ser man nærmere på kanonernes detaljer, er det et særligt kendetegn for de Frederiksværkske kanoner, at de er prydet med to elefanthoveder, hvoraf snablerne fungerer som to hanke. Oprindelig var de udformet som delfiner, men i 1700-tallet blev de skiftet ud med elefanter. Det gjorde de med en hentydning til Danmarks ældste fornemmeste kongelige ridderorden, Elefantordenen, men også til det faktum at elefanten stod for styrke, udholdenhed og kraft. Hankene brugtes udelukkende til med kran og tovværk, at løfte de tonstunge kanoner.
Der nåede at blive støbt over 2000 kanoner i Gjethuset foruden morterer, haubitzere o.a. materiel. En del af dem blev bestilt for at kunne sendes som gaver til de såkaldte barbareskstater i Nordafrika - erkendtligheder der skulle få algierske og marokkanske sørøvere til at holde sig fra de danske skibe, der færdedes på Middelhavet. Ellers var kanonerne selvfølgelig til krigsbrug. Under tiden blev de taget som krigsbytte. Nogle blev sendt til forterne i de danske kolonier - fx De Vestindiske Øer eller Guldkysten. Resultatet er, at der stadigvæk den dag i dag findes Frederiksværk-kanoner i mange fjerne dele af verden. Vi kan konstatere, at kanonerne er med at at sætte Frederiksværk på verdenskortet.